fredag 3. februar 2012

Lag en jakke på en helg

I helga var det tovekurs i verkstedet mitt.Iherdige damer som syntes det beste de kunne bruke helgen til var å jobbe med silkestoffer og ull, for å dra hjem med en selvlaget jakke av den nydeligste kvalitet.
En avslapningshelg er det ikke å gå på nunofiltkurs,men det slår aldri feil: Folk som filter er blide,positive og morsomme folk , og utbyttet av helgen er like stort for oss alle når det gjelder hyggelig samvær, glede og latter.
Fredagskvelden starter med middags-suppe og nystekte horn og så går vi løs på teorien: beregninger av størrelse, fasong og tykkelse, ullmengde og krymping. Alt  dette må til for å lære seg å lage mønstermal i riktig størrelse til riktig kvalitet.Heldigvis høres det vanskeligere ut enn det er, og alle er i løpet av kvelden klare til å gå i gang med den egentlige tovingen.
Toving av klær i nunofilt-teknikker er en alt-i-ett-konstruksjon: Ikke bare starter du med uspunnet ull og metervare med silkestoff som sammen skal danne det nye stoffet i fargeblanding bestemt av deg - nei, du lager også fasong og størrelse samtidig som stoffet blir til; ullfiberen kryper inni silkestoffet og tar den med seg i krympingen, til plagget er passe stort og kvaliteten er blitt passe fast og sterk nok til å holde i bruk.
Kurslørdagen går med  til utlegging av ull, der ullfiberen også bestemmer hvor plagget skal krympe mye eller lite slik at fasongen kommer på plass. Lommer eller kraver og hetter lages samtidig, her brukes ikke nål og tråd !
Ull og silkestoff blir dynket med såpevann og dekket med tynnplast , og nå er plagget ferdig til filting og krymping. Da er vi gjerne kommet til kurssøndagen, og arbeidet blir rullet sammen i en stor bobleplast for å ligge ryddig mens rullingen foregår.Rullen håndteres fram og tilbake på bordet, åpnes innimellom og rulles inn igjen fra en annen retning  til ullfiberen har gått igjennom silken og krympeprosessen har begynt. Da tar vi arbeidet ut av plasten og tar resten av krympingen i vasken til størrelsen og formen er riktig.
Helt tilslutt må plagget strekkes i form mens det er fuktig, gjerne på kroppen! Knapper og pynt syes på, og voila! En helgs arbeid har gitt en ny, eksklusiv jakke som ingen har maken til!
Sjekk på www.filtmaker.no når neste kurs er!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar